Obstakels en uitdagingen
Veelbelovende voordelen dus, maar in de praktijk lopen bouwbedrijven vaak nog tegen obstakels aan. Ten eerste is de aanschaf van VR-apparatuur en -software relatief duur. Daarnaast moet het personeel ermee leren werken en dat kost tijd, die als kostbaar wordt gezien. Daar komt ook nog bij dat de bouw bekend staat om een conservatieve aanpak en zo’n innovatie voor weerstand kan zorgen bij medewerkers.
Volgens Elise is De Kock Betonbouw alles behalve conservatief. “De Kock Betonbouw is een jong bedrijf dat altijd op zoek is naar nieuwe bouwmethoden. Ze zitten totaal niet vastgeroest in een traditionele aanpak. Martin (de Kock, directeur, red.) was gelijk enthousiast over dit onderwerp, omdat hij er zelf ook graag mee aan de slag wilde, maar nog niet goed wist wat hij er precies mee kon”, vertelt ze.
Vervolgonderzoek nodig
Ze mocht van hem zelfs meteen een VR-bril aanschaffen om te kijken hoe die in de praktijk werkt. “Dat heb ik niet gedaan, omdat er wat mij betreft nog wel een vervolgonderzoek nodig is naar de programma’s die je hiervoor nodig hebt en moet weten hoe die werken. Maar ik denk dat het wel interessant is om daar mee verder te gaan. Juist omdat weinig bouwbedrijven het nu nog gebruiken.”
Of De Kock Betonbouw verder iets met de uitkomsten gaat doen? Martin: “Wat mij betreft worden wij gewoon het eerste Nederlandse bouwbedrijf dat wél VR gebruikt. Ik geloof dat je sommige dingen, zoals aanpassingen in een ondersteuningswerk, veel beter kunt zien met zo’n bril dan op een computerscherm. Dus wij nodigen de volgende stagiair graag uit om dat vervolgonderzoek op te pakken.”
Klinkt dit als een onderwerp dat past bij jou? Stuur dan een mailtje naar Martin via martin@dekockbetonbouw.nl met ‘Vervolgonderzoek VR-bril’ als onderwerp. Ideeën voor een ander onderzoek, of gewoon op zoek naar een praktijksage? Neem ook dan gerust contact op, want daar staan we altijd voor open.